İNTERNET VE YENİ MEDYA KONFERANSI

İNTERNET VE YENİ MEDYA KONFERANSI

Basın İlan Kurumu (BİK) ve İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) tarafından organize edilen “İnternet ve Yeni Medya Konferansı” bugün Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde yapılıyor.

 

Konferansın açılışında konuşan İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu Genel Başkanı Nizamettin Bilici, internetin insanlık tarihinin yazı ve matbaadan sonraki en büyük buluşu olduğunu hatırlattı. İnternetin olumsuzlukların baş kaynağı gibi gösterilerek olumlu noktalarını arka plana atmanın yanlış olduğunu kaydeden Bilici “Unutmamamız gereken bir husus da internet medyasının ülkemizdeki tarihi değişikliklerin oluşmasındaki ciddi ve olumlu katkılarıdır. İnternet teknolojisinden en üst düzeyde yaralanmak için gerekli eğitim ve teknolojik altyapının oluşturulması en öncelikli amaçlarımızdan biridir. Temel sorun olarak ise gördüğümüz şey internet ortamında yer alan verilerin kullanılış biçimlerinin doğru olmadığıdır. Bu nedenle; kurumları henüz oluşmamış olan internet medyamızın en iyi şekilde şekillenmesi ve ülkemizin kalkınması ve insanımızın refahı adına kullanılması için elimizdeki fırsatları ivedilikle değerlendirmek gerekmektedir” dedi. Bilici, internet yayını yapan kuruluşlara 500 ila 2 bin TL arasında bir destek müjdesi de verdi.

 

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenlerinden Abdullah Koçhan “İnternet medyası ve etkileri” konulu sunumunda Türkiye’deki internet kullanımı ile ilgili rakamlar vererek “Ülkemiz dünyada en çok internet kullanan 14. ülke. Nüfusa oranla ise bu oran yüzde 10’a düşüyor.

 

2000 yılında Türkiye’de 2 milyon internet kullanıcısı varken bugün bu rakam 36 milyona yükselmiştir. Sosyal medyanın önemi büyüktür. Türkiye’de 31 milyon Facebook kullanıcımız var. İnternet kullanıcılarının yüzde 85’i Facebook kullanıyor. Türkiye’de Facebook kullanıcılarının nüfusa oranı yüzde 40’tır” diye konuştu.

 

“İNTERNET MEDYASI YARIŞ HALİNDE” 

Trabzon’da yayın yapan ‘Haber61.net’ internet sitesinin imtiyaz sahibi Tanju Akıncıoğlu ise konferansta bir konuşma yaparak internet haberciliğindeki yarışa değindi. Akıncıoğlu, “İnternet siteleri tam bir yarış halindedir. İnternet haberciliğinde bir başka önemli fark ise internet habercisinin 7/24 çalışmak zorunda olduğudur. Editörler her konuda bilgi sahibi olması gerekir. Editörlerin en önemli görevi ise haberi en iyi şekilde dikkat çekecek şekilde sunmaktır” şeklinde konuştu.

 

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay ise yaptığı konuşmada, hep yerel basının yanında olmaya çalıştıklarını ifade ederek “Basınımızla birlikte olacağımızı söyledik. Basını kastederken de artık sadece yazılıyı kastetmiyoruz. Yazılı mutlaka var olmalı, eskisinden daha güçlü olmalı, ama geleceğin medyası olarak kabul ettiğimiz internete de sosyal medyaya da kayıtsız kalmamalı. Hepsini bir arada yürütebilen zaten bu dönemde ayakta kalacak, bu bir gerçek. Baya uzun bir süredir devam eden, internet medyasının hukuki zemine oturtulması, tanımlanması, internet medyasında çalışan arkadaşlarımızın birer gazeteci olarak kabul edilmesi ve yargılanan arkadaşlarımız var, onların sıkıntılarının, mağduriyetlerinin giderilmesi gibi önemli çalışmalar var. Bu çalışmalara katkı sunmayan nerdeyse kalmadı. İnternet medyasının, sayın Cumhurbaşkanımızı ziyaret etip desteğini aldığını biliyoruz. Sayın Başbakanımızın toplantı düzenleyerek, destek olacağını söylediğini biliyoruz. Sayın Bülent Arınç’ın da mutlak bu dönemde ‘bu sorunu çözeceğim’ dediğini biliyoruz. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğümüz üzerinde bir kanun çalışması yapıldı. Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılma aşamasına getirildi, ama bir takım noksanlıklar endişeler var ki, üzerinde çalışılmaya başlandı. Bu yapıldıktan sonra biz Basın İlan Kurumu olarak da internet medyasının ilan ve reklam olarak da desteklenmesi ve yarınlara hazırlanmasıyla ilgili bir çalışma yapmıştık. Meclis’ten ilgili bakanlıkların görüşü alındı ve Meclis’e gönderildi. İnşallah onu da biz kanunlaştırdığımız da internet medyasının geleceğiyle ilgili adımlar daha da artacak. Ondan sonra da tabi ki yönetmelikler üzerinde çalışacağız. Desteklerken neye bakacağız, tıklanma sayısına çalıştığı personel sayısına nasıl ki Basın İlan Kurumu birtakım kriterler uyguluyor zaten. İnternet medyasıyla ilgili bir takım kriterler daha sonra yönetim kurulunda belirlenecek” ifadelerini kullandı.

 

“GÖRÜŞ BELİRTMEMİZDEN KİMSE RAHATSIZLIK DUYMASIN. BUNU SANSÜR OLARAK KABUL ETMESİN” 

İlan pastasının sürekli olarak azaldığını kaydeden Atalay, “İnternet medyası, yerel televizyonlar, radyolar mutlaka var olmalı ve güçlü olmalı. Bunun için de RTÜK başkanımızla görüştük. Kamu reklamlarının Basın İlan Kurumu üzerinden yayınlanması ve bunun da sizlere aktarılmasıyla ilgili bir çözüme doğru gidiyoruz” dedi.

 

“Basın İlan Kurumu tarafsız bir kurumdur ve hiçbir şekilde günlük siyasi programa göre hareket etmez” diyen Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü.

 

“Ama görüş belirtir. Görüş belirtmemizden kimse rahatsızlık duymasın. Bunu sansür olarak kabul etmesin. Bir kurum kalkacak düzenleyici ve denetleyici rolünü üstlenecek, bunu yürürlüğe koyacak. Bunu uygulamak zorunda. Olmazsa başkaları yapıyor.

 

Evren Paşa ihtilal yapsın da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanına elini mi öptürsün? ya da bir ilde bir düzenleme yapılıyorsa Jandarma alay komutanı yapmasın. Tabi ki onlarında görüşü alınacak. Herkesin görüşü alınabilir. Basının ayrı özellikleri var.

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin, diğer cemiyetlerin, Basın Konseyi’nin, Uluslar arası basın örgütlerinin kriterlerinin aynen ülkemizde uygulanmasından yanayız. En özgür ülke ne kadar özgürse biz de o kadar özgür olmak istiyoruz. Gazetecimizin hakkı, hiç kimsenin eline pranga vurulmasın. Beyinlere pranga vurulmasın. Ama birtakım düzenlemeler yapılacaksa da onlar da yapılsın.”

 

Atalay’dan sonra söz alan Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Arif Yılmaz, ise “İnternet geleceğin en etkili haberleşme yöntemine aracılık etmektedir. Rize’de düzenlediğimiz bu manadaki kapsamlı bir çalışma sonrası bu konferansın olması bir tesadüf. Biz Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak yardımcı olmak adına elimizden gelen tüm imkanları seferber etmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

 

Konferansa Rize Valiliğinden İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı’na atanan Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, BİK Yönetim Kurulu üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Karakoç, BİK Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Arslan, İMEF Başkanı Nizamettin Bilici ile Rize, Samsun, Artvin, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Ordu ve Ankara illerinden gazeteciler katılıyor.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir